marți, 15 decembrie 2009

Ce e un vaccin?

Azi o sa lamurim ce inseamna un vaccin.

Scuze pt disparitie, dar duminica, a fost duminica, ne mai si distram iar ieri am calatorit juma de zi- o calatorie dintr-o insula din Ciclade(si nu vorbim de Santorini care e la 8 ore distanta cu feribotul ) pana in centrul Atenei dureaza fix 5 ore.

Deci, ce e un vaccin si cum functioneaza:

-vaccinul e o suspensie care poate contine fie un germene mort, fie atenuat fie anumite parti componente: de ex.vaccinul pt Hepatita B e compus dintr-o proteina de suprafata- o componenta a virusului. Ca sa poata produce boala, virusul pt hepatita B trebuie sa fie intreg si fericit, sa zicem ca arata ca un ou.deci vaccinul, e facut doar din coaja oului, restul se arunca, asa incat sa avem doar imunitate dupa inoculare, nu si boala.

- pt a functiona corect organismul are nevoie de imunitate-adica soldati care sa-l apere si ca sa fie si mai eficient, are arhive cu strategiile de lupta;asa incat la a2a intalnire cu dusmanul va sti exact ce arme sa foloseasca.

- deci un vaccin produce un raspuns imun astfel incat, in momentul in care vom veni in contact cu virusul/bacteria avem deja anticorpii necesari pt a-l/o distruge fara sa aiba timp sa provoace boala.

-sau si mai simplu, facem vaccin pt a nu face boala respectiva

-unele vaccinuri ofera imunitate pe viata ex .pojar, altele trebuiesc reinnoite periodic ex tetanos.

3 comentarii:

  1. deci sa ne vaccinam sau nu impotriva gripei porcine?am auzit atatea pareri pro si contra incat...nu stiu ce voi face daca vad crescandu-mi o codita de purcel ;))

    RăspundețiȘtergere
  2. deci tu, -fiind un anonim cunoscut-avand in vedere conditiile de munca, recomandat ar fi sa te vaccinezi

    RăspundețiȘtergere
  3. de la chalon - news - ma vaccinai si am si certificat!!! o fi bine? c'est deja fait..

    RăspundețiȘtergere